Ελλάδα 2021
Image Image Image

Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων

Με το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ δόθηκε η δυνατότητα να καταχωρούνται όλες οι δράσεις και οι εκδηλώσεις που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν, οπουδήποτε στον κόσμο, σε όλη τη διάρκεια του 2021. Πλέον, αποτελεί ένα πολύτιμο τεκμήριο για όσα έγιναν με την ευκαιρία της Ελληνικής Δισεκατονταετηρίδας.

Image Image

Η Πλατφόρμα Υποβολής Προτάσεων

Από την πρώτη στιγμή η Επιτροπή επιδίωξε την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στη διαμόρφωση και την υλοποίηση του προγράμματος δράσεων με την ευκαιρία της συμβολική επετείου. Μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα που αναπτύχθηκε συγκεντρώθηκαν 1827 προτάσεις από οργανισμούς, εταιρίες αλλά και ιδιώτες.

Οι Πόροι της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» λειτούργησε χωρίς χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό. Τόσο η λειτουργία της όσο και οι δράσεις που η ίδια υλοποίησε, στηρίχτηκαν στις χορηγίες και στα έσοδα από το Νομισματικό Πρόγραμμα. Σύμφωνα με τη δέσμευση που είχε δοθεί, όλα τα χρήματα επέστρεψαν στην κοινωνία, υλοποιώντας δράσεις και έργα που στήριξαν την κοινωνική συνοχή, τον πολιτισμό, την πολιτική προστασία, την επιστήμη, τη δημόσια υγεία, την επιχειρηματικότητα των νέων.

Το Νομισματικό Πρόγραμμα

Το Νομισματικό Πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη χρυσή χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας και τη συνεργασία του Εθνικού Νομισματοκοπείου. Δημιουργήθηκαν δεκατέσσερα συλλεκτικά νομίσματα και ένα μετάλλιο. Τα νομίσματα διατέθηκαν προς πώληση μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2021, ενώ όσα έμειναν αδιάθετα καταστράφηκαν. Το μετάλλιο «Προπομπός» διατέθηκε εξ ολοκλήρου μέσω των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας.

Το Χορηγικό Πρόγραμμα

Καθοριστική συμμετοχή στην επιτυχία του έργου της Επιτροπής, είχαν οι οργανισμοί που συμμετείχαν στο Χορηγικό της Πρόγραμμα. Όλοι οι συμμετέχοντες, ο Χρυσός Χορηγός, οι Χορηγοί, οι Υποστηρικτές και οι Δωρητές, στήριξαν έμπρακτα τη συλλογική προσπάθεια, υποστήριξαν τη λειτουργίας της Επιτροπής και χρηματοδότησαν σημαντικές δράσεις της.

Παράλληλα λειτούργησε ο θεσμός των χορηγών δράσης. Οι οργανισμοί που συμμετείχαν σε αυτόν ανέλαβαν την υποστήριξη συγκεκριμένων δράσεων που είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτούς, είτε λόγω του τοπικού τους χαρακτήρα είτε λόγω της θεματικής τους. Η επιλογή τους έγινε από τις 1827 προτάσεις που είχαν υποβληθεί στην σχετική πλατφόρμα.

Image

Αναγνώριση Ολομέλειας και Χορηγών

Σε ειδικές εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τιμήθηκαν τα μέλη της Ολομέλειας και του Εκτελεστικού Συμβουλίου, ο Εκτελεστικός Γενικός Συντονιστής, οι εργαζόμενοι, οι Χορηγοί και οι Χορηγοί Δράσεων.

ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΧΟΡΗΓΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΣ

Δράσεις Επιτροπής

Σε γνωρίζω από την όψη: 200 Χρόνια Ελλάδα

Ένα μοναδικό εικαστικό ντοκιμαντέρ για την πορεία των 200 ετών του Νέου Ελληνικού Κράτους. Για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα ταινιών, συλλογές μουσείων, φωτογραφίες, και ιστορικά τεκμήρια. Προβλήθηκε δεκάδες φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και βραβεύτηκε σε διεθνή φεστιβάλ.

Image Image
Image Image

Το Forum και η Λευκή Βίβλος «Η Ελλάδα το 2040»

Image Image

Δημιουργία της Μονάδας «Αρχιμήδης»

Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ είναι μία ερευνητική μονάδα με αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και την Ανάπτυξη Αλγορίθμων. Ιδρύθηκε ως μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ και η δημιουργία του ήταν πρόταση των μελών της Ολομέλειας της Επιτροπής καθηγητών Παπαδημητρίου Χρίστου (παν. Columbia) και Δασκαλάκη Κωνσταντίνου (ΜΙΤ). Υλοποιήθηκε μετά από συστηματική προσπάθεια μίας μεγάλης ομάδας στελεχών της Επιτροπής, που πέτυχαν να ενταχθεί αυτή η πρωτοποριακή μονάδα στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0», το οποίο χρηματοδοτείται από το RRF. Η φιλοδοξία είναι, ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ να προκαλέσει αλλαγή Παραδείγματος στην Ελλάδα, σε μία από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες επιστημονική περιοχή.

Image Image

Υποστήριξη προτάσεων ΟΤΑ προς χρηματοδότηση από Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Μετά από πρόσκληση της Επιτροπής, πολλοί Δήμοι και Περιφέρειες της χώρας υπέβαλαν προτάσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα δράσεων με την ευκαιρία της δισεκατονταετηρίδας. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτές προωθήθηκε από την Επιτροπή για να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», με συνολικό ποσό 50.000.000€. Οι δράσεις που τελικά εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δράσεων αφορούσαν τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την τουριστική ανάπτυξη, το περιβάλλον κλπ.

Μικροί Μεγάλοι Ήρωες

Μία ψηφιακή συλλογή με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, που με τη ζωή και το έργο τους, άφησαν το αποτύπωμά τους στην πορεία των 200 χρόνων. Προβαλλόταν σε όλη τη διάρκεια του 2021 σε εκατοντάδες δημόσιες οθόνες. Παραμένει πάντα επίκαιρη για χρήση, αφού … «μιλάει για την Ιστορία μας, μέσα από τα πρόσωπα που την έγραψαν».

Image Image

Επιθυμία Ελευθερίας

Η Ιστορία ζωντάνεψε στο μεγαλύτερο εγχείρημα projection mappping που έχει γίνει στη χώρα μας. Σε χαρακτηριστικά κτίρια 18 πόλεων προβλήθηκε το film “Επιθυμία Ελευθερίας”, για τη δημιουργία του οποίου χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά εικόνες από πίνακες ζωγραφικής και άλλα έργα τέχνης της εποχής της Επανάστασης. Σε κάθε πόλη μαζί με το βασικό film προβλήθηκε και ένα μικρότερο σχετικό με την τοπική Ιστορία.

Image Image

Οι Εφημερίδες της Εποχής της Επανάστασης

Τι απασχολούσε τον τύπο την εποχή της Επανάστασης; Τι έγραφαν οι ξένες εφημερίδες για τον αγώνα των Ελλήνων; Η Επιτροπή χρηματοδότησε την έρευνα μίας ομάδας ερευνητριών και ερευνητών του ΕΚΠΑ που συγκέντρωσαν όλες τις εφημερίδες που κυκλοφόρησαν από το 1821 μέχρι την άφιξη του Όθωνα και έφτιαξε περιλήψεις για όλες τις ειδήσεις που υπήρχαν σε αυτές. Επίσης αποδελτίωσε τα κείμενα για την Ελλάδα στη Γκαζέτα των Ιονίων Νήσων και στους Times του Λονδίνου για την ίδια περίοδο, καθώς και 100 περίπου σημαντικά άρθρα για την Επανάσταση που δημοσιεύθηκαν στον διεθνή Τύπο. Όλο αυτό το υλικό παραμένει ως πολύτιμο βοήθημα για κάθε μελετητή της περιόδου.

1821 - 2021: Διακόσια χρόνια Ελλάδα, διακόσια χρόνια Έλληνες

Η Επανάσταση του 1821 ήταν αναμφισβήτητα η αφετηρία του νεότερου Ελληνικού κράτους. Από τότε μέχρι τις μέρες μας, ξετυλίχτηκε το νήμα της δικής μας νεότερης Ιστορίας, με ορόσημα τους θριάμβους και τις απογοητεύσεις μας.

Παράλληλα η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε σημαντική ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας, συνδεδεμένη με τις άλλες Επαναστάσεις της εποχής, αλλά και επηρεάζοντας σημαντικά την ιστορική εξέλιξη του Ευρωπαϊκού χώρου.

Η ανάδειξη όλων αυτών είχε έντονη παρουςία στο πρόγραμμα που συντόνισε η Επιτροπή, δίνοντας στην ευκαιρία να υλοποιηθούν μερικές εξαιρετικά σημαντικές δράσεις.

Στο πλευρό της κοινωνίας

Επιδιώχθηκε οι δράσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της Επιτροπής να αφήνουν μία παρακαταθήκη για το μέλλον. Όχι μόνο σε κτίρια και υποδομές αλλά και σε νοοτροπίες, στάσεις και συμπεριφορές. Σε αυτή τη λογική υλοποιήθηκαν προγράμματα και χρηματοδοτήθηκαν έργα που ανταποκρίθηκαν σε συγκεκριμένες ανάγκες της κοινωνίας, είτε αντιμετωπίζοντας επιτακτικά προβλήματα, είτε στηρίζοντας φιλόδοξες προσπάθειες.
Image Image

Χορηγία 18 κινητών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

Η Επιτροπή χρηματοδότησε και παρέδωσε στην Πολιτεία μία κινητή μονάδα υγείας, αποτελούμενη από 18 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες εντατικής θεραπείας. Η δράση δεν αποσκοπούσε μόνο στην αντιμετώπιση της covid-19, αλλά γενικότερα στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Η μονάδα εγκαταστάθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.

Image Image

Χρηματοδότηση της έρευνας για ένα πρωτοποριακό φάρμακο για την Covid-19

Μία ομάδα επιστημόνων στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, ανέπτυξε ένα φάρμακο στηριγμένο στα Τ-λεμφοκύτταρα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του SARS-2. Η Επιτροπή χρηματοδότησε τη συγκεκριμένη έρευνα σε δύο φάσεις και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά.

Image Image

Υποστήριξη των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας

Μετά από πρόταση του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger, η επιτροπή χρηματοδότησε την ανάπτυξη της πλατφόρμας JobsLink. Πρόκειται για ένα ψηφιακό περιβάλλον όπου «συναντιούνται» οι επιχειρήσεις, οι κατάλληλα επιμορφωμένοι μέντορες και οι άμεσα ωφελούμενοι, με στόχο αυτοί, με την κατάλληλη υποστήριξη, να εκμεταλλευτούν τις ξεχωριστές τους δεξιότητες.

Image Image

Βόρεια Κυνουρία: Πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων

Η Επιτροπή χργηματοδότησε ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα, για την πρόληψη εγκεφαλικών και καρδιακών νοσημάτων. Το πρόγραμμα, διάρκειας 5 ετών, υλοποιείται στην περιοχή της Βόρειας Κυνουρίας, με τη συνεργασία της Α’ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών, του Κέντρο Υγείας Άστρους και του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Image Image

Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας

Κάθε δέντρο που καίγεται, είναι μία απώλεια για όλους, από τον συλλογικό εθνικό μας πλούτο. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021 η Επιτροπή είχε δεσμευτεί ότι θα διαθέςει συγκεκριμένο μέρος των εςόδων του νομισματικού προγράμματος για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. Συνεπής στη δέσμευση αυτή, χορήγησε στην Πυροσβεστική 10 πυροσβεστικά οχήματα και σημαντικό εξοπλισμό τόσο για τις τακτικές δυνάμεις, όσο και για τους εθελοντές.

Image Image

Ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Είκοσι οχήματα πολλαπλής χρήσης στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Πρόκειται για οχήματα μεταφοράς προσωπικού που διατέθηκαν στην περιοχή του Έβρου, για τη στήριξη του έργου της φύλαξης των συνόρων καθώς και για την ενίσχυση της παροχής υποστήριξης κάθε μορφής στον πληθυσμό της περιοχής.

Image Image

Νέο υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα

Το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στον Ψηλορείτη έχει να επιδείξει εξαιρετικό έργο και πολλές διεθνείς περγαμηνές. Όμως…. «το όριο είναι ο ουρανός», οπότε η ανάπτυξη του είναι διαρκής και νέα προγράμματα μπαίνουν σε εφαρμογή. Στο πλαίσιο της στήριξης δράσεων που ανοίγουν νέες προοπτικές για το μέλλον, η Επιτροπή χορήγησε την εγκατάσταση του νέου τηλεσκοπίου διαμέτρου 1m, το οποίο θα επιτρέψει στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα να ενταχθεί στο παγκόσμιο δίκτυο αστεροσκοπείων που μελετούν χρονικά μεταβαλλόμενα ουράνια σώματα (Time Domain Astrophysics).

Image Image

Πλήρης Οδηγός Πεπραγμένων

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 340 δράσεις και στους τέσσερις άξονες εκδηλώσεων: «Το 1821 στην Ελλάδα και τον Κόσμο», «Η Ελλάδα στην πορεία των 200 χρόνων», «Έλληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο» και «Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος».

Οπτικοακουστικό Υλικό Προβολής Επετείου

Σήμα Επιτροπής
200 χρόνια Έλληνες
Ο Εθνικός Ύμνος στη νοηματική
Ας κρατήσουν οι χοροί
Παρουσίαση Νομισματικού Προγράμματος
Σήμα Επιτροπής
200 χρόνια Έλληνες
Ο Εθνικός Ύμνος στη νοηματική
Ας κρατήσουν οι χοροί
Παρουσίαση Νομισματικού Προγράμματος

2021: Η ανασκόπηση της επετειακής χρονιάς - Ντοκιμαντέρ

Το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που συντόνισε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» απλώθηκε σε όλη τη διάρκεια του επετειακού έτους και υλοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε 46 χώρες σε όλες τις ηπείρους. Το ντοκιμαντέρ «Βλέμμα Μπροστά» είναι ο απολογισμός του.

TPL_ORGANISMOS

TPL_INSTRUCTIONS

TPL_CATALOG

TPL_INSTRUCTIONS_1

  • TPL_BUTTON TPL_BUTTON_NAME TPL_BUTTON_2 TPL_BUTTON_NAME_REMOVAL
  • TPL_BUTTON_3
  • TPL_BUTTON_SPACE TPL_DATE TPL_INSTRUCTIONS_3
  • TPL_BUTTON_SPACE TPL_LOCATION TPL_INSTRUCTION_4
TPL_ADD_EVENT

Ηγεσία του κράτους

ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΣ

Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος

Πρωθυπουργός

1822 - 1823

Ανδρέας Ζαΐμης

Πρωθυπουργός

1826 - 1827

Γεώργιος Μαυρομιχάλης

Πρωθυπουργός

1827 - 1828

Ιωάννης Καποδίστριας

Κυβερνήτης

1827 - 1828

Σπυρίδων Τρικούπης

Πρωθυπουργός

1833

Ιωάννης Κωλέττης

Πρωθυπουργός

1834 - 1835

Γεώργιος Κουντουριώτης

Πρωθυπουργός

1848

Κωνσταντίνος Κανάρης

Πρωθυπουργός

1848 - 1849

Γεώργιος Α΄

Βασιλεύς

1863 - 1913

Κωνσταντίνος Α΄

Βασιλεύς

1913 - 1917

Αλέξανδρος Α΄

Βασιλεύς

1917 - 1920

Γεώργιος Β΄

Βασιλεύς

1922 - 19241935 - 19471922 - 19241935 - 19471922 - 19241935 - 19471922 - 19241935 - 1947

Εικόνες ΕλλάδαςΝίκος Εγγονόπουλος

Το πνεύμα της μοναξιάς

Λάδι σε καμβά, 1939

Ιδιωτική συλλογή

Νικόλαος Λύτρας 

Άγιος Μάρκος Τήνου

1923

Ιδιωτική συλλογή 

Περικλής Πανταζής

Άρειος Πάγος

1880

 

Χρήστος Καπράλος

Μνημείο της Μάχης της Πίνδου

Λεπτομέρεια

Βουλή των Ελλήνων

 

 

Γιάννης Τσαρούχης

Καφενείον ο Παρθενών

Λάδι σε καμβά, 1955

Ιδιωτική συλλογή

Γιαννούλης Χαλεπάς

Αθηνά, βοσκοπούλα
 
Όραμα σε πηλό
 
 

Σπύρος Βασιλείου

Μια γαλάζια μέρα

Λάδι και κολάζ σε καμβά, 1977

Συλλογή Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Φωτογραφία: Χριστόφορος Δουλγέρης

Μιχάλης Οικονόμου

Το σπίτι που ονειρεύεται

Λάδι σε χαρτόνι

 

Γιάννης Μόραλης

Έγκυος γυναίκα

1948

 

 

Κωνσταντίνος Παρθένης

Τοπίο

1917

 

Οι τέσσερις άξονες δράσεων της Επιτροπής

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΧΡΥΣΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΧΟΡΗΓΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΣ
ΧΟΡΗΓΟΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ
ΔΩΡΗΤΗΣ
ΔΩΡΗΤΗΣ
ΔΩΡΗΤΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Η διάθεση της συλλογής ξεκίνησε!

Αποκτήστε το δικό σας συλλεκτικό νόμισμα από το

E-shop