Με το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ δόθηκε η δυνατότητα να καταχωρούνται όλες οι δράσεις και οι εκδηλώσεις που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν, οπουδήποτε στον κόσμο, σε όλη τη διάρκεια του 2021. Πλέον, αποτελεί ένα πολύτιμο τεκμήριο για όσα έγιναν με την ευκαιρία της Ελληνικής Δισεκατονταετηρίδας.
Από την πρώτη στιγμή η Επιτροπή επιδίωξε την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στη διαμόρφωση και την υλοποίηση του προγράμματος δράσεων με την ευκαιρία της συμβολική επετείου. Μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα που αναπτύχθηκε συγκεντρώθηκαν 1827 προτάσεις από οργανισμούς, εταιρίες αλλά και ιδιώτες.
Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» λειτούργησε χωρίς χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό. Τόσο η λειτουργία της όσο και οι δράσεις που η ίδια υλοποίησε, στηρίχτηκαν στις χορηγίες και στα έσοδα από το Νομισματικό Πρόγραμμα. Σύμφωνα με τη δέσμευση που είχε δοθεί, όλα τα χρήματα επέστρεψαν στην κοινωνία, υλοποιώντας δράσεις και έργα που στήριξαν την κοινωνική συνοχή, τον πολιτισμό, την πολιτική προστασία, την επιστήμη, τη δημόσια υγεία, την επιχειρηματικότητα των νέων.
Το Νομισματικό Πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη χρυσή χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας και τη συνεργασία του Εθνικού Νομισματοκοπείου. Δημιουργήθηκαν δεκατέσσερα συλλεκτικά νομίσματα και ένα μετάλλιο. Τα νομίσματα διατέθηκαν προς πώληση μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2021, ενώ όσα έμειναν αδιάθετα καταστράφηκαν. Το μετάλλιο «Προπομπός» διατέθηκε εξ ολοκλήρου μέσω των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας.
Καθοριστική συμμετοχή στην επιτυχία του έργου της Επιτροπής, είχαν οι οργανισμοί που συμμετείχαν στο Χορηγικό της Πρόγραμμα. Όλοι οι συμμετέχοντες, ο Χρυσός Χορηγός, οι Χορηγοί, οι Υποστηρικτές και οι Δωρητές, στήριξαν έμπρακτα τη συλλογική προσπάθεια, υποστήριξαν τη λειτουργίας της Επιτροπής και χρηματοδότησαν σημαντικές δράσεις της.
Παράλληλα λειτούργησε ο θεσμός των χορηγών δράσης. Οι οργανισμοί που συμμετείχαν σε αυτόν ανέλαβαν την υποστήριξη συγκεκριμένων δράσεων που είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτούς, είτε λόγω του τοπικού τους χαρακτήρα είτε λόγω της θεματικής τους. Η επιλογή τους έγινε από τις 1827 προτάσεις που είχαν υποβληθεί στην σχετική πλατφόρμα.
Σε ειδικές εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τιμήθηκαν τα μέλη της Ολομέλειας και του Εκτελεστικού Συμβουλίου, ο Εκτελεστικός Γενικός Συντονιστής, οι εργαζόμενοι, οι Χορηγοί και οι Χορηγοί Δράσεων.
Ένα μοναδικό εικαστικό ντοκιμαντέρ για την πορεία των 200 ετών του Νέου Ελληνικού Κράτους. Για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα ταινιών, συλλογές μουσείων, φωτογραφίες, και ιστορικά τεκμήρια. Προβλήθηκε δεκάδες φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και βραβεύτηκε σε διεθνή φεστιβάλ.
Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ είναι μία ερευνητική μονάδα με αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και την Ανάπτυξη Αλγορίθμων. Ιδρύθηκε ως μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ και η δημιουργία του ήταν πρόταση των μελών της Ολομέλειας της Επιτροπής καθηγητών Παπαδημητρίου Χρίστου (παν. Columbia) και Δασκαλάκη Κωνσταντίνου (ΜΙΤ). Υλοποιήθηκε μετά από συστηματική προσπάθεια μίας μεγάλης ομάδας στελεχών της Επιτροπής, που πέτυχαν να ενταχθεί αυτή η πρωτοποριακή μονάδα στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0», το οποίο χρηματοδοτείται από το RRF. Η φιλοδοξία είναι, ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ να προκαλέσει αλλαγή Παραδείγματος στην Ελλάδα, σε μία από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες επιστημονική περιοχή.
Μετά από πρόσκληση της Επιτροπής, πολλοί Δήμοι και Περιφέρειες της χώρας υπέβαλαν προτάσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα δράσεων με την ευκαιρία της δισεκατονταετηρίδας. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτές προωθήθηκε από την Επιτροπή για να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», με συνολικό ποσό 50.000.000€. Οι δράσεις που τελικά εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δράσεων αφορούσαν τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την τουριστική ανάπτυξη, το περιβάλλον κλπ.
Μία ψηφιακή συλλογή με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, που με τη ζωή και το έργο τους, άφησαν το αποτύπωμά τους στην πορεία των 200 χρόνων. Προβαλλόταν σε όλη τη διάρκεια του 2021 σε εκατοντάδες δημόσιες οθόνες. Παραμένει πάντα επίκαιρη για χρήση, αφού … «μιλάει για την Ιστορία μας, μέσα από τα πρόσωπα που την έγραψαν».
Η Ιστορία ζωντάνεψε στο μεγαλύτερο εγχείρημα projection mappping που έχει γίνει στη χώρα μας. Σε χαρακτηριστικά κτίρια 18 πόλεων προβλήθηκε το film “Επιθυμία Ελευθερίας”, για τη δημιουργία του οποίου χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά εικόνες από πίνακες ζωγραφικής και άλλα έργα τέχνης της εποχής της Επανάστασης. Σε κάθε πόλη μαζί με το βασικό film προβλήθηκε και ένα μικρότερο σχετικό με την τοπική Ιστορία.
Τι απασχολούσε τον τύπο την εποχή της Επανάστασης; Τι έγραφαν οι ξένες εφημερίδες για τον αγώνα των Ελλήνων; Η Επιτροπή χρηματοδότησε την έρευνα μίας ομάδας ερευνητριών και ερευνητών του ΕΚΠΑ που συγκέντρωσαν όλες τις εφημερίδες που κυκλοφόρησαν από το 1821 μέχρι την άφιξη του Όθωνα και έφτιαξε περιλήψεις για όλες τις ειδήσεις που υπήρχαν σε αυτές. Επίσης αποδελτίωσε τα κείμενα για την Ελλάδα στη Γκαζέτα των Ιονίων Νήσων και στους Times του Λονδίνου για την ίδια περίοδο, καθώς και 100 περίπου σημαντικά άρθρα για την Επανάσταση που δημοσιεύθηκαν στον διεθνή Τύπο. Όλο αυτό το υλικό παραμένει ως πολύτιμο βοήθημα για κάθε μελετητή της περιόδου.
Η Επιτροπή χρηματοδότησε και παρέδωσε στην Πολιτεία μία κινητή μονάδα υγείας, αποτελούμενη από 18 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες εντατικής θεραπείας. Η δράση δεν αποσκοπούσε μόνο στην αντιμετώπιση της covid-19, αλλά γενικότερα στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Η μονάδα εγκαταστάθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.
Μία ομάδα επιστημόνων στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, ανέπτυξε ένα φάρμακο στηριγμένο στα Τ-λεμφοκύτταρα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του SARS-2. Η Επιτροπή χρηματοδότησε τη συγκεκριμένη έρευνα σε δύο φάσεις και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά.
Μετά από πρόταση του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger, η επιτροπή χρηματοδότησε την ανάπτυξη της πλατφόρμας JobsLink. Πρόκειται για ένα ψηφιακό περιβάλλον όπου «συναντιούνται» οι επιχειρήσεις, οι κατάλληλα επιμορφωμένοι μέντορες και οι άμεσα ωφελούμενοι, με στόχο αυτοί, με την κατάλληλη υποστήριξη, να εκμεταλλευτούν τις ξεχωριστές τους δεξιότητες.
Η Επιτροπή χργηματοδότησε ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα, για την πρόληψη εγκεφαλικών και καρδιακών νοσημάτων. Το πρόγραμμα, διάρκειας 5 ετών, υλοποιείται στην περιοχή της Βόρειας Κυνουρίας, με τη συνεργασία της Α’ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών, του Κέντρο Υγείας Άστρους και του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.
Κάθε δέντρο που καίγεται, είναι μία απώλεια για όλους, από τον συλλογικό εθνικό μας πλούτο. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021 η Επιτροπή είχε δεσμευτεί ότι θα διαθέςει συγκεκριμένο μέρος των εςόδων του νομισματικού προγράμματος για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. Συνεπής στη δέσμευση αυτή, χορήγησε στην Πυροσβεστική 10 πυροσβεστικά οχήματα και σημαντικό εξοπλισμό τόσο για τις τακτικές δυνάμεις, όσο και για τους εθελοντές.
Είκοσι οχήματα πολλαπλής χρήσης στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Πρόκειται για οχήματα μεταφοράς προσωπικού που διατέθηκαν στην περιοχή του Έβρου, για τη στήριξη του έργου της φύλαξης των συνόρων καθώς και για την ενίσχυση της παροχής υποστήριξης κάθε μορφής στον πληθυσμό της περιοχής.
Το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στον Ψηλορείτη έχει να επιδείξει εξαιρετικό έργο και πολλές διεθνείς περγαμηνές. Όμως…. «το όριο είναι ο ουρανός», οπότε η ανάπτυξη του είναι διαρκής και νέα προγράμματα μπαίνουν σε εφαρμογή. Στο πλαίσιο της στήριξης δράσεων που ανοίγουν νέες προοπτικές για το μέλλον, η Επιτροπή χορήγησε την εγκατάσταση του νέου τηλεσκοπίου διαμέτρου 1m, το οποίο θα επιτρέψει στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα να ενταχθεί στο παγκόσμιο δίκτυο αστεροσκοπείων που μελετούν χρονικά μεταβαλλόμενα ουράνια σώματα (Time Domain Astrophysics).
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 340 δράσεις και στους τέσσερις άξονες εκδηλώσεων: «Το 1821 στην Ελλάδα και τον Κόσμο», «Η Ελλάδα στην πορεία των 200 χρόνων», «Έλληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο» και «Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος».
Το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που συντόνισε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» απλώθηκε σε όλη τη διάρκεια του επετειακού έτους και υλοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε 46 χώρες σε όλες τις ηπείρους. Το ντοκιμαντέρ «Βλέμμα Μπροστά» είναι ο απολογισμός του.