Ιδρύεται ο Όμιλος Ερετών Πειραιά
1885

Ιδρύεται ο Όμιλος Ερετών Πειραιά

Στις αρχές του 1885, ιδρύεται από τον μετέπειτα Δήμαρχο Πειραιά Παύλο Δαμαλά και 51 προσωπικότητες της εποχής, ο Όμιλος Ερετών (κωπηλατών) με έδρα το Ν. Φάληρο. Το αρχαιότερο αθλητικό σωματείο των Βαλκανίων. Στις 15 Ιουνίου του ίδιου έτους, αναγνωρίζεται με Βασιλικό διάταγμα η λειτουργία του. Το 1888, μεταφέρει την έδρα του στον Πειραιά, αναγείροντας το κτίριο όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα. Τα αντίστοιχα καταστατικά λειτουργίας, ψηφίστηκαν άρθρο προς άρθρο στην Βουλή και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως!

Το 1886, διεξάγει τους πρώτους στην ιστορία του νεώτερου ελληνισμού επίσημους αθλητικούς αγώνες. Το 1888, τους πρώτους διεθνείς. Ο Π. Δαμαλάς, ο Θ. Ρετσίνας και άλλα στελέχη του Ομίλου, πρωτοστατούν στην οργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων. Το 1906, συνεχίζοντας τις πρωτοπορίες, ιδρύει γυναικείο τμήμα. Το 1927, συμμετέχει στην ίδρυση της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας.

Η δραστηριότητά του υπήρξε αδιάλειπτη, μέσα στις μεγάλες θύελλες και τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς που συντελέστηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην χώρα μας. Συνεχίστηκε και μες τις αφόρητες συνθήκες της γερμανικής κατοχής. Και μάλιστα το 1943, η Διοίκηση του Ομίλου απαντά αρνητικά στο αίτημα συμμετοχής στις προπονήσεις, κωπηλατών του στρατού κατοχής. Οι Γερμανοί συμμορφώνονται στην απαγόρευση και δεν κάνουν χρήση βίας!

Στην μεταπολεμική Ελλάδα, ο Όμιλος Ερετών αναδεικνύεται για δεκαετίες κυρίαρχος των πανελληνίων αγώνων. Το απίστευτο πλήθος αγωνιστικών επάθλων και διακρίσεων που εκτίθεται και φυλάσσεται στις εγκαταστάσεις του Ομίλου, αφηγείται την ποιότητα του αγωνιστικού απολογισμού μέχρι σήμερα. Αμέτρητες πανελλήνιες νίκες, συμμετοχές και διακρίσεις κορυφαίων αθλητών του με την εθνική ομάδα σε διεθνείς αγώνες, παγκόσμια πρωταθλήματα και ολυμπιακούς αγώνες, με κορυφαία επίδοση την 6η θέση στο σκιφ στην Ολυμπιάδα του Λος Άντζελες με τον Κων/νο Κοντομανώλη.

Στα τέλη του 20ου αιώνα, πάντα πρωτοπόρος, ανοίγεται σε μία χωρίς προηγούμενο για την ελληνική κωπηλασία ανάπτυξη μαζικού αθλητισμού, ιδρύοντας τμήματα ΑΜΕΑ, ασκουμένων κάθε ηλικίας και Πανεπιστημίου Πειραιά. Την ίδια περίοδο, ύστερα από μια πετυχημένη διεξαγωγή προπονητικών κοινοβίων σε διάφορες περιοχές της χώρας, πραγματοποιεί το πρώτο προπονητικό κοινόβιο σωματείου στο εξωτερικό!

Καθ όλη τη διάρκεια της δράσης του, στις τάξεις του περιλαμβάνει αδιακρίτως αθλητές και μέλη κάθε κοινωνικής κατηγορίας.

Σήμερα ο Όμιλος Ερετών, ξανά σε ανοδική τροχιά, βρίσκεται στην 6η θέση της πανελλήνιας κατάταξης και αθλητές του αγωνίζονται με την εθνική ομάδα.
Το υπό ίδρυση Μουσείο κωπηλασίας του Ομίλου που στεγάζεται στο παράρτημα της Ζέας, περιλαμβάνει πολύτιμα παλαιά σκάφη, κειμήλια και το σπουδαίο και εκτεταμένο Αρχείο του.
Η μακροβιότητα του Ομίλου Ερετών και η πλούσια διαρκής δράση του χωρίς πάγια έσοδα, σε μια ταραγμένη εποχή που συνέτριψε τόσες ανθρώπινες πραγματοποιήσεις, αποτελεί παράδοξο μόνο γι αυτούς που δεν γνωρίζουν τις δυνάμεις που απελευθερώνει το φίλαθλο πνεύμα. Σ αυτό το πνεύμα ο Όμιλος Ερετών, ατενίζει το 2021 και το απώτερο μέλλον με αισιοδοξία. Και υπηρετεί το αθλητικό ιδεώδες, με τον τρόπο εκείνο που αποδίδει στην κοινωνία υγιείς και έντιμους πολίτες.