Τελετή υπογραφής Συνθήκης Προσχώρησης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα
1979

Τελετή υπογραφής Συνθήκης Προσχώρησης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα

Την 28η Μαΐου 1979, στο Ζάππειο Μέγαρο, λαμβάνει χώρα η επίσημη τελετή υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.). Με ημερομηνία έναρξης ισχύος, τη 1η Ιανουρίου 1981. Σχεδόν δύο δεκαετίες νωρίτερα, είχε προηγηθεί η Συμφωνία Σύνδεσης Ελλάδος-Ε.Ο.Κ. (9η Ιουνίου 1961), ανοίγοντας το δρόμο για στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξυ των δύο μερών.

Μετά από πολυποίκιλες πολιτικές και εθνικές αναταράξεις, η Ελλάδα ως Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική πλέον Δημοκρατία, διεκδικεί εκ νέου τη θέση της στο σύγχρονο κόσμο. Μετά τη πρώτη πετρελαϊκή κρίση (1973), αλλά ενόψει και μιας δεύτερης (1979), οι εξελίξεις της νέας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, επιτάσσουν τη συμμετοχή της χώρας σε πολυμερείς οργανισμούς. Η εκδήλωση προλογίζεται από τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, Ζαν Φρανσουά-Πονσέ (Jean François-Poncet), δεδομένης της τρέχουσας εκείνη τη περίοδο γαλλικής Προεδρίας στις Κοινότητες υπό το Γάλλο Πρόεδρο, Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εσταίν (Valéry Giscard d'Estaing). Το λόγο στη συνέχεια λαμβάνει, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η σημασία συμμετοχής της χώρας στο κόλπο των Κοινοτήτων, ακριβώς προς ενίσχυση του ευρωπαϊκού τους χαρακτήρα αποτυπώνεται επαρκώς στο κάτωθι απόσπασμα: «Η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, μολονότι αποτελεί πολυσήμαντο ιστορικό γεγονός, δεν συνεπάγεται ωστόσο αλλαγή κλίματος για τη χώρα μου. Η Ευρώπη με το ελληνικό της όνομα, της είναι οικείος χώρος. Αφού ο Πολιτισμός της είναι η σύνθεση του ελληνικού, του ρωμαϊκού και του χριστιανικού πνεύματος. Μια σύνθεση στην οποία, [...], το ελληνικό πνεύμα εισέφερε την ιδέα της Ελευθερίας, της Αλήθειας και της Ομορφιάς. Το ρωμαϊκό πνεύμα, την ιδέα του Κράτους και του Δικαίου και ο Χριστιανισμός, την Πίστη και την Αγάπη. Επάνω σε αυτόν ακριβώς το Πολιτισμό, καλούμεθα να οικοδομήσουμε τη νέα Ευρώπη».

Η ψηφίδα προστέθηκε μετά από πρόταση του κ. Αλέξανδρου Κολαΐτη.