Αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ
1896

Αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων

Ήταν απόγευμα της 25ης Μαρτίου 1896 (με το παλαιό ημερολόγιο) όταν ακούστηκε για πρώτη φορά ο «Ολυμπιακός Ύμνος», που σήμανε την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και το πέρασμά τους στη σύγχρονη εποχή. 241 αθλητές από 14 χώρες έκαναν πραγματικότητα το όνειρο του Πιερ ντε Κουμπερτέν. Για τη χώρα μας η κορυφαία στιγμή ήταν η νίκη του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο, με τον Έλληνα δρομέα να αποθεώνεται από το κοινό που είχε κατακλύσει το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η διοργάνωση δεν ήταν η πρώτη προσπάθεια αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Είχαν προηγηθεί οι Ζάππειες Ολυμπιάδες (1859, 1870, 1875 και 1888-1889) και τα Ολύμπια του 1870. Η Αθήνα επικράτησε τότε του ανταγωνισμού από το Λονδίνο και το Παρίσι, κερδίζοντας τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, είδηση που προκάλεσε ενθουσιασμό και… οικονομικούς πονοκεφάλους.

Πέραν του Παναθηναϊκού Σταδίου (όπου διεξήχθησαν η άρση βαρών, η γυμναστική, η πάλη και τα αγωνίσματα του στίβου), αγώνες έγιναν ακόμη στο Ζάππειο Μέγαρο (ξιφασκία), τον κόλπο της Ζέας (κολύμβηση), τον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών, το Ποδηλατοδρόμιο Νέου Φαλήρου και το Σκοπευτήριο Καλλιθέας.