Οι ιστορικοί θησαυροί της Βικελαίας Βιβλιοθήκης στο Ηράκλειο Κρήτης
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι ιστορικοί θησαυροί της Βικελαίας Βιβλιοθήκης στο Ηράκλειο Κρήτης

• Τα «Ελληνικά Χρονικά» του φιλέλληνα Ιωάννη- Ιάκωβου Μάγερ συντηρήθηκαν και εκτίθενται στην Βιβλιοθήκη
• Σώζεται ακόμη έκδοση του 1821 με τον επικηδειο για το θάνατο του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’

Η Βικελαία Βιβλιοθήκη δεν είναι μια τυπική ελληνική βιβλιοθήκη. Είναι ένα ζωντανό πολιτιστικό μόρφωμα με αδιάκοπη και πολυσχιδή δράση στον Δήμο Ηρακλείου για περισσότερα από 100 χρόνια. Διαθέτει τμήμα αποκατάστασης ιστορικών εγγράφων, δραστηριοποιείται στον τομέα των εκδόσεων, διοργανώνει μεγάλες επιστημονικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την συγκέντρωση, την έρευνα και τη διατήρηση κάθε είδους αρχειακού υλικού με σκοπό την προαγωγή της ιστορικής αυτοσυνειδησίας, ενώ προσφέρει πρόσβαση σε ηλεκτρονικό ψηφιοποιημένο αρχείο για την αναζήτηση εφημερίδων, περιοδικών και άλλων αρχείων. Το σημαντικό έργο της ωστόσο δεν σταματά εδώ. Η Βιβλιοθήκη φιλοξενεί σπουδαία αρχεία και εκθέματα, μεταξύ αυτών τα σχετικά με την Κρήτη αρχεία της Βενετίας, το τουρκικό αρχείο Ηρακλείου, το αρχείο της Δημογεροντίας Ηρακλείου, το αρχείο Γερμανικής Κατοχής, αλλά και τις Βιβλιοθήκες «Γιώργου και Μάρως Σεφέρη» και «Δημητρίου Βικέλα».

Το πολιτιστικό αυτό «κόσμημα» του Ηρακλείου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Δήμο Ηρακλείου την Τρίτη 7 Ιουλίου. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν η Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου και τα Μέλη της Ολομέλειας, Καθηγητές Νίκος Κανελλόπουλος και Αλέξης Πολίτης.

IMB 4404.JPG

«Είμαι από την Κρήτη γνωρίζω την μοναδική ιστορία αυτού του χώρου. Αυτό που βλέπω και διαπιστώνω και από κοντά είναι η δουλειά που κάνετε για τη διατήρηση της ιστορίας με τον πιο προηγμένο τεχνολογικό τρόπο. Με καινοτομίες αλλά και με το πάθος των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό» δήλωσε η κυρία Αγγελοπούλου από τη Βικελαία Βιβλιοθήκη και πρόσθεσε: «Τέτοιες δράσεις θέλουμε για το 2021. Με τέτοιους τρόπους θέλουμε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και να επιβραβεύσουμε τους ανθρώπους οι οποίοι ήδη κάνουν σπουδαία δουλειά. Οι εργαζόμενοι εδώ επιτελούν ένα λειτούργημα μέσα από το οποίο κρατούν ζωντανή την ιστορία, φυλάσσουν ιστορικούς θησαυρούς, όπως η Βιβιλιοθήκη «Βικέλα», η Βιβλιοθήκη «Σεφέρη» και οι εκδόσεις που αφορούν τους ήρωες της Επανάστασης. Σε αυτόν εδώ τον χώρο, συνδυάζετε με έναν μοναδικό τρόπο τη ζωντανή ιστορία με την καινοτομία. Βαδίζετε στο μέλλον με τη σιγουριά και την βεβαιότητα ότι έχετε φροντίσει την ιστορία μας».

Η Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπής ξεναγήθηκαν από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού Αριστέα Πλεύρη και τον προϊστάμενο της Βιβλιοθήκη Δημήτρη Σάββα αρχικά στον τρίτο όροφο της Βιβλιοθήκης, όπου λειτουργεί το τμήμα συντήρησης βιβλίων και εγγράφων και συνομίλησαν με τον νεαρό ειδικό συντηρητή Βασίλη Παναγάκη. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον δεύτερο όροφο όπου βρίσκονται συνητηρημένες και ταξινομημένες οι βιβλιοθήκες «Σεφέρη» και «Βικέλα», αλλά και σπάνια ιστορικά βιβλία, μοναδικά έγγραφα και διασωθέντα χειρόγραφα που σχετίζονται με την πορεία της χώρας τα τελευταία 200 χρόνια. Μεταξύ αυτών μια έκδοση του 1821 με τον επικηδειο για το θάνατο του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ αλλά και ένας τόμος από την περίφημη εφημερίδα «Ελληνικα Χρονικά» που τυπωνόταν από τον Ελβετό γιατρό Ιωάννη Ιάκωβο Μάγερ από το 1824 μέχρι το 1826. Η ύλη της αποτελούνταν κυρίως από τις προκηρύξεις και ανακοινώσεις της ελληνικής διοίκησης, εσωτερικές και εξωτερικές ειδήσεις και πολεμικά ανακοινωθέντα.

IMB 4360.JPG

«Είναι πολύ σημαντικό ότι εδώ βρίσκεται και ένας τόμος από τα “Ελληνικά Χρονικά”, που είχαμε δει και όταν είχαμε επισκεφθεί το Μεσολόγγι. Είναι εκπληκτικό το πώς συνδέεται ο ένας τόπος με τον άλλο, πως ένα κομμάτι της ιστορίας υπεισέρχεται στην ιστορία ενός άλλου τόπου. Όταν στην Επιτροπή μιλάμε για συνεργασίες και για συστράτευση αναφερόμαστε σε αυτό το πνεύμα, έτσι όπως εκφράζεται μέσα από τη συντήρηση ενός ιστορικού κειμένου που έχει τις ρίζες του κάπου αλλού, δημιουργώντας έτσι μια σύνδεση ανάμεσα στο Μεσολόγγι και το Ηράκλειο» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας το αόρατο νήμα που συνδέει τα μεγάλα τοπόσημα της Επανάστασης.