Το Μουσείο Καποδίστρια - Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών στην Κέρκυρα δεν είναι απλώς το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη ζωή και το έργο του μεγάλου πολιτικού. Του σπουδαίου Έλληνα που σφράγισε τον αγώνα του Έθνους μας για την ελευθερία και τη δημιουργία του νεότερου Ελληνικού Κράτους.
Είναι πάνω από όλα ένα πλήρες και υποδειγματικό μουσείο. Ένα μουσείο στις αίθουσες του οποίου ξεδιπλώνονται με φροντίδα όλες οι πτυχές της κορυφαίας και πολυσχιδούς αυτής προσωπικότητας όχι μόνο της εθνικής μας ιστορίας αλλά και ολόκληρης της εποχής του.
Μέσα από τα εκθέματα του μουσείου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ψηλαφήσει γνωστές και άγνωστες πλευρές του διπλωμάτη, του πολιτικού, του ηγέτη, του πρώτου Κυβερνήτη της σύγχρονης Ελλάδας.
Στην «Κουκουρίτσα», την κορυφή του λόφου
Η εξοχική κατοικία που στεγάζει το μουσείο ανήκε στην οικογένεια Καποδίστρια και είναι χτισμένη σε ένα συγκλονιστικό μέρος. Στο πιο ψηλό σημείο του λόφου των Ευρωπούλων, από όπου πήρε και το όνομά «Κουκουρίτσα», που σημαίνει κορυφή του λόφου.
Χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό παράδειγμα κερκυραϊκής εξοχικής αγροικίας, χτίστηκε τον 18ο αιώνα και περιβάλλεται από έναν κήπο 13 στρεμμάτων. Με περιμετρική θέα, αν έχει καλό καιρό μπορεί κανείς να δει μέχρι τις ακτές της Ηπείρου και των μικρών νησιών της Κέρκυρας.
Στην κατοικία έζησε, για ένα διάστημα, ο Ιωάννης Καποδίστριας στα νεανικά του χρόνια, μετά τις σπουδές του, ενώ για το μεγαλύτερο διάστημα έμενε ο αδελφός του.
Το 1921 η Μαρία Δεσύλλα-Καποδίστρια, δισέγγονη του αδελφού του Καποδίστρια, Γεώργιου, και πρώτη εκλεγμένη γυναίκα Δήμαρχος στην σύγχρονη ελληνική ιστορία, δώρισε την οικία σε τρεις πολιτιστικούς φορείς της Κέρκυρας —την Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, την Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών— με την προϋπόθεση να γίνει μουσείο για τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια.
Η σημαντική ετήσια χορηγία του Μεγάλου Ευεργέτη του Μουσείου, Κερκυραίου επιχειρηματία και κατοίκου Ελβετίας, Χρήστου Φωκά, επέτρεψε την ανάπτυξη του Μουσείου από το 2007.
Τα σπάνια εκθέματα
Θα μπορούσε κανείς να διακρίνει τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο μουσείο σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά τα τεκμήρια της διπλωματικής και πολιτικής πορείας του μεγάλου Έλληνα. Μεταξύ αυτών, αντίγραφο του Φοίνικα, του πρώτου νομίσματος του νεότερου Ελληνικού Κράτους που κόπηκε με εντολή του Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς και σειρά διαταγμάτων της περιόδου διακυβέρνησης Καποδίστρια.
Η δεύτερη αφορά κειμήλια που σχετίζονται με την προσωπική ζωή του πρώτου Έλληνα Κυβερνήτη, όπως τα μανικετόκουμπα του, το βελούδινο πορτοφόλι του, η ταμπακοθήκη που του είχε κάνει δώρο η αδελφή του, το σερβίτσιο με το μονόγραμμά του, που ο ίδιος παρήγγειλε μετά την ανάδειξή του ως Κυβερνήτη, τα μετάλλια που κέρδισε μέσα από τη σπουδαία διαδρομή του, εικόνες των γονιών του και πολλά άλλα αντικείμενα που φωτίζουν τα μοναπάτια της προσωπικής του πορείας.
Ξεχωριστή θέση σε αυτά κατέχει η μικρή βιβλιοθήκη του Καποδίστρια, με τους τόμους που διασώθηκαν, καθώς τα περισσότερα βιβλία του χάθηκαν με τους βομβαρδισμούς των γερμανών στην πόλη της Κέρκυρας το 1943. Αλλά και οι ταμπακιέρες που του δώρισαν οι ευρωπαίοι αυτοκράτορες μετά το Συνέδριο της Βιέννης ως αναγνώριση της πορείας του. Ο Καποδίστριας είχε σπεύσει τότε να τις στείλει στον πατέρα του για να τον γεμίσει περηφάνεια.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν μια εμβληματική μορφή της ελληνικής ιστορίας. Σημάδεψε τον Αγώνα για την απελευθέρωση του Έθνους και πρωταγωνίστησε στην δημιουργία του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Του αξίζει κάθε τιμή και στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών θα τιμηθεί από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» με τρόπο που αναλογεί στη μεγάλη εθνική του προσφορά.