Παρουσίαση Επετειακού Ημερολογίου
ΑΠΟ: ΕΩΣ:
(Η δράση μετατέθηκε για αρχές του 2022 λόγω υγειονομικών συνθηκών). Παρουσίαση του Επετειακού Ημερολογίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του ΔΣ Ναυπλίου, των Δικαστικών ετών 2021, 2022, 2023. Το Ημερολόγιο έχει ως θέμα τις Εθνοσυνελεύσεις της Επανάστασης (1821 – 1832), ως και τον πρώτο Ποινικό Κώδικα της Ελλάδας («Απάνθισμα των Εγκληματικών», 1823). Παράλληλα με την παρουσίαση θα υπάρξει ομιλία με αναφορά στις Εθνοσυνελεύσεις της Επανάστασης.
Διαβάστε περισσότεραΔιαβάστε λιγότερα
2ο τριήμερο Πανελλήνιο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Εκπαίδευσης με θέμα: «Τοπική Ιστορία και Εκπαίδευση: το αποτύπωμα του 1821 στον τόπο μου»
ΑΠΟ: ΕΩΣ:
(Η δράση μετατέθηκε για το 2022 λόγω επιδημιολογικών συνθηκών). Το συνέδριο αποτελεί συνέχεια της εκπαιδευτικής συνεδριακής παράδοσης που δημιούργησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας για την ανάδειξη της Τοπικής Ιστορίας ως αυτόνομο ή διαθεματικό πεδίο μελέτης μέσα στο ελληνικό σχολείο. Οι εργασίες του συνεδρίου εντάσσονται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων για τον εορτασμό του 1821 σε σύμπραξη όλων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της χώρας. Φιλοδοξία του συνεδρίου είναι να επικοινωνήσει, όχι μόνο εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά σε πανελλήνιο επίπεδο, τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι οι μαθητές ανακαλύπτουν και παρουσιάζουν τη διάσταση της ελληνικής επανάστασης του 1821, όπως αυτή διαδραματίστηκε στον τόπο τους.
Διαβάστε περισσότεραΔιαβάστε λιγότερα
Πηλιορείτες λόγιοι του Νεοελληνικού Διαφωτισμού
ΑΠΟ: ΕΩΣ:
(Μετατέθηκε για το 2022 λόγω επιδημιολογικών συνθηκών). Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο στο Πήλιο με θέμα "Πηλιορείτες λόγιοι του Νεοελληνικού Διαφωτισμού" με ομιλητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, ερευνητές που, ο καθένας τους έχει μελετήσει πτυχές του ρεύματος του διαφωτισμού και ειδικότερα έναν ή περισσοτέρους από τους πηλιορείτες εκπροσώπους του. Η έναρξη θα γίνει με εισαγωγική ομιλία του κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη, που έχει την επιστημονική ευθύνη και εποπτεία του όλου εγχειρήματος. Μεταξύ των ομιλητών είναι οι Peter Mackridge (Οξφόρδη), Αγαμέμνων Τσελίκας (ΜΙΕΤ), Αλεξάνδρα Σφοίνη (ΕΙΕ), Daniel Koster (Πανεπιστήμιο Άμστερνταμ), Tudor Dinu, Mihai Tipau, Claudiu Turcitu (Βουκουρέστι), Γρηγόρης Καραφύλλης (ομ. Καθ. Παν. Ιωαννίνων), Σοφία Ματθαίου (ΕΙΕ), π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός (Κέρκυρα). Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Ζαγορά (23/7) και θα ολοκληρωθεί με στρογγυλή τράπεζα στις Μηλιές (24/7).
Διαβάστε περισσότεραΔιαβάστε λιγότερα
Πανελλήνιο Συμπόσιο Καλλιτεχνών Κεραμιστών, Ζωγράφων και Γλυπτών με θέμα : «Εκδοχή Δημιουργίας»:Τα μεγάλα γεγονότα που διαμόρφωσαν την σημερινή Ελλάδα. Η Ελλάδα του αύριο μέσα στο μεγάλο γίγνεσθαι της ανθρωπότητας.
ΑΠΟ: ΕΩΣ:
Τα έργα των καλλιτεχνών θα εκτεθούν στο μεγάλο εξωτερικό χώρο του Ιδρύματος, όπου κάθε χρόνο γίνονται οι διεθνείς εκθέσεις κεραμικής.
Η έκθεση θα διαρκέσει μία εβδομάδα και μετά θα μεταφερθεί στην Αθήνα. Υπάρχουν πιθανότητες να παρουσιασθεί η έκθεση και στο εξωτερικό. Την Κυριακή προ των εγκαινίων της έκθεσης στο εξωτερικό αμφιθέατρο θα γίνουν ομιλίες από ειδικούς καθηγητές του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας και του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Επίσης, ο Υπουργός Ανάπτυξης της χώρας και ακαδημαϊκοί ερευνητές και μελετητές θα πραγματοποιήσουν ομιλίες επί των θεμάτων.
Στο τέλος, θα πραγματοποιηθούν χορευτικά που θα παρουσιάσει το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου.
Συνδιοργανωτές στην εκδήλωση είναι:
• Η Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας
• Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήματα Αρχαιολογίας – Ιστορίας & Οικονομίας
• Το Κέντρο έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
• Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης Αθηνών
• Το Ίδρυμα Ρήγας Φεραίου Βελεστίνου
• Το Επιμελητήριο Μαγνησίας
• Η Μαγνήτων Κιβωτός
• Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου
Διαβάστε περισσότεραΔιαβάστε λιγότερα
Για τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα, υπεύθυνοι είναι οι αρμόδιοι φορείς